Περιβάλλον και Προσκοπική Δράση: Προστατεύοντας τον Κόσμο μας

στις

Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 5 Ιουνίου, αποτελεί μια εξαιρετική ευκαιρία για όλους μας να συνειδητοποιήσουμε τη σημασία και το ρόλο του περιβάλλοντος στη ζωή μας και να δράσουμε για την προστασία του πλανήτη μας. Στην Ανατολική Κρήτη, οι Πρόσκοποι αναλαμβάνουν πρωτοποριακές πρωτοβουλίες για την προστασία και αειφορία του περιβάλλοντος.

Το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων (Σ.Ε.Π.) έχει αναλάβει μια σειρά πρωτοβουλιών και δράσεων για να ενισχύσει την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση και να προάγει τη βιώσιμη ανάπτυξη στη χώρα μας. Ας ρίξουμε μια ματιά σε ορισμένες από αυτές τις πρωτοβουλίες:

  1. Οικολογικές Εκδηλώσεις και Προγράμματα: Οι Έλληνες Πρόσκοποι συμμετέχουν ενεργά σε οικολογικές εκδηλώσεις και προγράμματα που προωθούνται από το ΣΕΠ. Μέσω δράσεων όπως δενδροφυτεύσεις, καθαρισμοί ακτών, εκδηλώσεις ευαισθητοποίησης και παρουσιάσεις, οι Πρόσκοποι δείχνουν την προσήλωσή τους στην προστασία του περιβάλλοντος και εμπνέουν άλλους να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους.
  2. Ενημέρωση και Εκπαίδευση: Το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων προάγει την ενημέρωση και την εκπαίδευση σε θέματα περιβαλλοντικής βιωσιμότητας. Μέσω σεμιναρίων, εργαστηρίων και εκπαιδευτικών προγραμμάτων, οι Πρόσκοποι μαθαίνουν για την ανάγκη αλλά και τον τρόπο προστασίας των οικοσυστημάτων και της βιοποικιλότητας, την ανακύκλωση και την εξοικονόμηση πόρων.

Οι παραπάνω πρωτοβουλίες αποτελούν μόνο ένα μικρό δείγμα του πόσο ευαισθητοποιημένοι είναι οι Πρόσκοποι στην προστασία του περιβάλλοντος. Με τη συνεχή προσπάθεια και συνεργασία τους, προσδοκούν να δημιουργήσουν ένα καλύτερο βιώσιμο περιβάλλον που θα απολαμβάνουμε, ένα περιβάλλον που πρακτικά «δανειζόμαστε» από τις επόμενες γενιές, αλλά και να ευαισθητοποιηθούμε ως πολίτες ακολουθώντας το παράδειγμά τους.

Η Παγκόσμια Προσκοπική Κίνηση δεσμεύτηκε να συνεισφέρει με τη μεγαλύτερη συμβολή νέων στον κόσμο αναφορικά με το πρόγραμμα των 17 Στόχων για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη μέχρι το 2030 των Ηνωμένων Εθνών, οι οποίοι στόχοι αποτελούν ένα σημαντικό μέσο για την αειφόρο ανάπτυξη του πλανήτη μας. Ο Προσκοπισμός, που ως Κίνηση ήταν η πρώτη από την ίδρυσή της το 1907 που έκανε λόγο για την Προστασία του Περιβάλλοντος έμμεσα μέσα από βιωματικά προγράμματά της, υλοποιεί και τους 17 βιώσιμους στόχους ανάπτυξης. Οι Έλληνες Πρόσκοποι ενσωματώνουν αυτούς τους στόχους στην πρακτική τους και προωθούν την ευαισθητοποίηση για τη σημασία της βιώσιμης ανάπτυξης.

Οι 17 Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης περιλαμβάνουν θέματα όπως η εξάλειψη της φτώχειας, η καταπολέμηση της ανισότητας, η διασφάλιση υγείας και ευημερίας, η προώθηση βιώσιμης γεωργίας και αειφορικής παραγωγής, η προστασία των ωκεανών και των εκτάσεων βιοποικιλότητας, καθώς και η προστασία του κλίματος.

Οι Πρόσκοποι της Ανατολικής Κρήτης ενθαρρύνουν τα μέλη τους και την τοπική κοινότητα να λαμβάνουν μέτρα για την προώθηση αυτών των στόχων. Μέσα από δράσεις όπως η προώθηση της ανακύκλωσης, η ευαισθητοποίηση για την προστασία των ευάλωτων ομάδων, η συμμετοχή σε δράσεις για την προστασία και την ανανέωση του φυσικού περιβάλλοντος, συμβάλλοντας έτσι στην προαγωγή της βιώσιμης ανάπτυξης και στην προστασία του περιβάλλοντος.

  • 1: Δράση Eco Global, Eco Friendly (1ο Σύστημα Ναυτοροσκόπων Αγίου Νικολάου)
  • 2: Προετοιμασία φωλιών χελώνων Καρέτα-Καρέτα, ασφαλή διέλευση νεογέννητων χελωνών στη θάλασσα (1ο Σύστημα Προσκόπων Ιεράπετρας)
  • 3: Καθαρισμός ακτών (2ο Σύστημα Ναυτοπροσκόπων Ηρακλείου)
  • 4: Σύστημα κομποστοποίησης (3ο Σύστημα Ναυτοπροσκόπων Ηρακλείου)
  • 5: Ανακύκλωση τηλεφωνικών συσκευών και αξεσουάρ (4ο Σύστημα Αεροπροσκόπων Ηρακλείου)
  • 6: Δεντροφύτευση (6ο Σύστημα Ναυτοπροσκόπων Νέας Αλικαρνασσού)
  • 7: Περίθαλψη τραυματισμένου πτηνού από ειδικά εκπαιδευμένα μέλη της ΕΠΠ πάνω στην Προστασία της Άγριας Φύσης (Ένωση Παλαιών Προσκόπων Ηρακλείου)

Μέσω της υιοθέτησης των 17 Στόχων για τη βιώσιμη ανάπτυξη, οι Πρόσκοποι αποδεικνύουν εμπράκτως τη δέσμευσή τους να ενεργούν για το κοινό καλό και την προστασία του περιβάλλοντος. Αποτελούν ένα παράδειγμα για όλους, προσκαλώντας μας να συμμετάσχουμε σε αυτήν την παγκόσμια προσπάθεια για την προστασία και βιώσιμη ανάπτυξη του πλανήτη μας.

Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος αποτελεί μια υπενθύμιση για όλους μας να αναλογιστούμε τον τρόπο με τον οποίο επιδρούμε στο περιβάλλον και να αναλάβουμε δράση για την προστασία του. Αναδεικνύοντας έτσι ότι μικρές πρωτοβουλίες μπορούν να έχουν μεγάλη επίδραση και ότι η συνεργασία και η ενθάρρυνση των συμπολιτών μας είναι καθοριστικής σημασίας για την προστασία του περιβάλλοντος.

Ας εμπνευστούμε από αυτήν την προσπάθεια και ας αναλάβουμε δράση για ένα πιο βιώσιμο μέλλον. Αφορά εμάς αλλά προπαντός τις επερχόμενες γενιές. Ας γιορτάσουμε αυτήν την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος δείχνοντας την αγάπη, τον σεβασμό αλλά κυρίως τον προβληματισμό μας και τη διάθεση πρωτοβουλίας για την προστασία αυτού του όμορφου πλανήτη που μας φιλοξενεί.